Despre scriitori si greselile comune pe care le fac

E timpul sa vorbesc despre tinara generatie care scrie. Cum adica? Adica de tinerii scriitori care incep sa iasa pe piata de carte din Romania si nu numai, sau care cel putin incearca sa faca acest lucru. Avand in vedere ca acest subiect este ceva mai „elevat” pentru unii nu ma astept sa primesc comentarii, dar nici nu simt nevoia. In fine, vorba ceea, fiecare blog cu cititorii pe care si-i merita.
Vad tot timpul o gramada de tineri „eseisti” si aspiranti la a fi „mari” scriitori care se apuca sa scrie primul roman inainte sa fie publicati in reviste de literatura, inainte ca numele lor sa ajunga cunoscut. Evident ca esueaza iar apoi plang ca si-au pierdut timpul cu o cariera ce nu le va oferi bani niciodata. Adevarul e ca trebuie sa fi foarte talentat sa reusesti sa razbesti in piata de carte din Romania. Tinerii scriitori sunt scufundati de catre edituri de la care nu primesc niciun ban pentru cartile pe care le scriu, chiar le sunt ceruti bani pentru a fi publicati.
Alta greseala comisa foarte frecvent este urmatoarea: „Hai sa scriu un eseu sau o carte. Hmm, dar despre ce? Hai sa scriu despre razboi, hai sa scriu despre droguri, arme, crime etc.” Cand ai 20 de ani si nu ai trecut prin razboi, cand singurele crime pe care le-ai vazut sint la televizor e greu de crezut ca o sa reusesti sa scri o poveste despre oricare dintre ele care chiar sa atraga publicul. In romania nu se citeste mult, cartile sint scumpe, iar numai autorii care pot atrage publicul prin niste carti sau scrieri cu adevarat valoroase vor razbi. Nu mai numar cate carti SF am vazut scrise de pustiulici cu parinti cu bani care au hotarat sa le publice aberatiile ce nu au fost vandute niciodata.
Sfatul meu e sa scrieti din experienta daca va decideti sa faceti asa ceva, sa scrieti despre lucruri pe care le cunoasteti. Esti la facultatea de istorie, si chiar te duci la cursuri si ai o oarecare cunoastiinta a celor ce sint predate acolo, atunci poti scrie o carte despre ani 1500, altfel daca vrei sa faci asta cand tu esti la cibernetica, esti cam pierdut. Din pacate, daca esti la facultatea de litere, nu prea ai nicio sansa. Aia nu te duce nicaieri!

3 răspunsuri to “Despre scriitori si greselile comune pe care le fac”

 1. Blegoo Says:

  Cum adica… „tinera generatie”?
  Adica tu , Marius, te consideri din „vechea generatie”?

 2. florin Says:

  (offtopic) daca tu ai facut filmuletzul „Made in Romania – A world without Romania II” lucru de care sunt sigur in proportzie de 90% vreau sa [***]… shi sa [***]
  daca nu… potzi sa ii transmitzi celui care itzi poarta numele mesajul meu

 3. mariusnicolescu Says:

  @ blegoo – sint vechi, dom’le
  @ florin – da, taticu, eu sint acela. vreo problema? ai vreun argument la ceea ce am spus eu pe acolo? aaa, numai injurii, atunci, poti sa te inscrii in clubul celor cateva mii de oameni care ma injura cam la fel. adica in lcubul retardatilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: