Ce a făcut globalizarea din noi

Starbucks, McDonalds, KFC, Microsoft, Nike, Addidas, MTV şi lista poate continua la nesfîrşit. Sunt toate cauze (sau efecte?) ale globalizării care este pe buzele tuturor începând cu 1990. Ne-am obişnuit să avem încredere în branduri care sînt faimoase în ţări mai dezvoltate decît a noastră şi ne doare fix în bascheţi de producătorii autohtoni.

Numai dacă ne gîndim care sînt efectele asupra economiei putem deja să tragem nişte concluzii. E globalizarea un factor pozitiv pentru societate? Asta vreau să vă întreb pe voi.

8 răspunsuri to “Ce a făcut globalizarea din noi”

 1. claudiu Says:

  Depinde. Ca orice altceva, are aspecte pozitive si aspecte negative. Daca doar importam marci precum cele exprimate mai sus, fara sa exportam la randul nostru marcile proprii, atunci globalizarea are doar o directie.
  Dar globalizare nu inseamna doar marci, ci implica si alti factori politici, culturali, educationali…etc. De fapt e chiar dificil sa dai o definitie globalizarii. E doar un concept universal acceptat care defineste la randul lui o serie de alte aspecte in general cu actiune locala, dar care au consecinte la nivel mondial.
  Marcile de mai sus sunt doar cauze ale unui proces care ar trebui sa aiba o evolutie normala si ambivalenta.
  Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa, intrucat motivatiile si interesele sunt altele.

 2. mihai1984 Says:

  Ok… Adica e rau sa credem in marci ca HP, Lenovo, etc.?
  Hai sa ne uitam la noi. Pana acu brandu lui Flamingo s-a impus destul de bine. Adica au/produc lucruri de calitate si acest lucru conteaza la romanii care cred ca brand strain = calitate.
  Pe de alta parte avem si branduri care mizeaza pe pret si mai putin pe calitate. Un exemplu ar fi Myria, care desi e colaborare Altex – Microsoft, nu produc chestii foarte bune. Stiu multi care s-a lasat tentati de laptop-ul de la ei, inclusiv eu, dar au ramas fara baterie foarte repede sau au intalnit alte probleme legate de HDD si monitor. Aici vine idea romanului ca brand strain = calitate… La noi conteaza foarte mult pretul, dar la fel de mult conteaza si calitatea. Myria a mizat doar pe pret. Sincer si eu as fi cumparat laptop-ul de 1700 RON, dar acu ca am vazut ce probleme are, mai bine cumpar alt brand strain la un pret de 2000 RON

 3. moniK Says:

  doar nu vrei un raspuns intr-un comment 😉 dar pot, ca sunt fan Soros;)
  pe de alta parte, nu uita ca romanii nostri muncesc afara in numar mare si deja importam mana de lucru din si mai indepartatul est, cu somajul stam decent, avem doar zonele cu probleme( minerit and co.) dar asta inseamna evolutia…a trecut al treilea val peste noi, asta e.

 4. mariusnicolescu Says:

  eu am cumpărat laptopul lor şi sunt pe deplin mulţumit de el. nu mi-a creat niciun fel de probleme pînă acuma.

 5. Adi Calarasu Says:

  Mie-mi place globalizare din punct de vedere social si cultural.
  Turnul Babel, you know what i’m sain’ 😉

 6. Cristian Says:

  Stiu ca discutia e cam veche dar simt nevoia sa-mi exprim si eu parerea.Am fost si eu pe afara ca dealtfel multi din tinerii de azi ai tarisoarei noastre iubite.Ce vedem acolo nu este comparabil cu ceea ce vedem la noi.La noi s-a pus pret in anii 90 pe furtul si pe vanzarea mamutilor din economia romaneasca.Au vandut astia tot ce s-a putut vinde,au adus in pragul falimentului firme care pana in 90 faceau export in tari ca:germania,franta,italia,austria,ungaria si altele.Intrebarea e: cum pana in 90 au fost productive si acuma sunt gauri ale economiei??? Nu are niciun rost sa discutam despre globalizare atata timp cat ea functioneaza intr-un singur sens,noi nu mai avem ce exporta,ce vinde pentru ca nu mai avem nimik.Tot ce a avut tara noastra pana in 90 a fost vandut pe 1 USD,pe gratis.Pai voi credeti ca aia care le-au luat si „le-au facut productive”(erau deja productive dar nu si pentru romani) aia or sa investeasca banii in romania,sa ne fie noua bine??? Raspuns:NU Asta e globalizarea in Romania(tara de consum unde se pot vinde toate ciurucurile aduse din occident)

 7. alex Says:

  i-a nike adidasul…?detalii aveti…ash avea nevoie pt 1 referat…ma puteti ajuta?

 8. calculatoare second Says:

  calculatoare second…

  […]Ce a făcut globalizarea din noi « NICOLESCU[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: