Moartea mediei tradiţionale? New media? Aiurea…

Este a nu ştiu cîta oara cînd vorbesc despre asta, dar nu e nimic. Probabil, peste ceva vreme, cînd apele or să se liniştească scepticii de astăzi îmi vor da dreptate. S-au găsit toţi deştepţii să anunţe ei pompos, de parcă asta ar fi fost o realizare de-a lor personală, moartea mediei aşa cum o cunoaştem noi. Unele voci spun că ziarele or să dispară, locul le va fi luat de bloguri (aici mă prăpădesc de rîs), alţii ne anunţa mîndrii că televiziunea îşi trăieşte ultimele clipe, YouTube şi alţii vor fi the „mainstream” media şi alte aberaţii din această serie. Am încercat de multe ori să explic, de fiecare dată cînd am fost întrebat, în diverse circumstanţe de ce acestea sînt aberaţii.
Unul dintre motive este pentru că istoria ne-a demosntrat că ceva ce s-a împămîntenit de atîtea sute de ani în conştiinţa publică, precum ziarele, nu pot fi cucerite şi mîncate de un mediu atît de subiectiv precum internetul şi blogurile. Numai dacă ne uităm la evoluţia blogurilor, în perioada scurtă de cînd acestea au apărut, de atunci de cînd erau simple jurnale online, unde fiecare se defula într-un fel sau altul, pînă acum cînd diverşi aşa-zişi jurnalişti îşi dau cu părerea (vezi Rogozanu).
Moartea redacţiilor de ştiri eu zic că este aproape imposibilă, iar dacă acest lucru se va întîmpla, ne vom trezi cu o calitate mult mai slabă a ştirilor. Alt fapt ar fi că se vehiculează acum că lumea este interesată numai de ştiri mondene, scurte; cui îi mai pasă de cultură, politică, etc.? Tot ce importă acm sînt silicoanele (vorba lui Badea). Şi, observăm că internetul şi blogurile ne oferă aceste informaţii din plin. Dacă e să luăm numai blogurile din Romînia, observăm că, în afară de cîteva excepţii (notabile, de altfel), cele mai citite bloguri conţin informaţii mondene, perisabile. Cu ce rămînem pe urmă? Ce o să citească generaţiile de după noi?
Dacă, cumva, vom asista la moartea ziarelor (deşi, mă îndoiesc), atunci vom asista la un prim mare pas făcut înspre distrugerea istiorei societăţii noastre, şi mai important, distrugerea oricăror urme de valoare şi moralitate pe care le mai deţinem la momentul de faţă.

Pe aceeaşi temă:
Blogării nu sînt jurnalişti, nu vor fi vreodată. Nu ăştia din Romînia
Weblog, WordPress, whateva’…
Becali are blog

5 răspunsuri to “Moartea mediei tradiţionale? New media? Aiurea…”

 1. Fete goale avem « N*I*C*O*L*E*S*C*U Says:

  […] aceeaşi temă: Moartea mediei tradiţionale? New media? Aiurea… Cine sînt bloggeri naţiunii? Blogării nu sînt jurnalişti, nu vor fi vreodată. Nu ăştia din […]

 2. Radicalii « N*I*C*O*L*E*S*C*U Says:

  […] aceeaşi temă: Moartea mediei tradiţionale? New media? Aiurea… An Inconvenient Truth (2006) […]

 3. psiheea Says:

  cine zice ca doar stirile mondene sunt consumate de public? eu chiar cred ca au mai mare succes canalele de stiri – politice, economice, nu „silicoane” – decat posturile despre lifestyle. vezi ca antena deschide o noua antena 3 (antena 2) si nu o noua euforie. si exemplele sunt multe. astia cu „in casele vedetelor”, „la shopping cu starul preferat” & co sunt de fapt mult mai putini, doar ca fac mai multa galagie.
  sunt de acord cu tine! media traditionala ramane inca multi multi ani printre noi cum este firesc si de apreciat.

 4. mariusnicolescu Says:

  ba da, tocmai s.a deschis o noua euforie, si anume romantica. exact azi. dar, oricum eu sper ca moartea asta sa nu se intample, caci altfel deplang soarta multora.

 5. Şi văcuţele fac sex « N*I*C*O*L*E*S*C*U Says:

  […] aceeaşi temă: Moartea mediei tradiţionale? New media? Aiurea… Saga telefonului continuă Mircea Badea se înfurie pe alt […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: