Am ajuns de rîsul străinilor

Haideţi să vă traduc un reportaj difuzat astăzi pe BBC World Service despre România, ca să vă faceţi o idee despre ce impresie au străinii despre mirifica noastră ţară şi despre politica acesteia. Reportajul a fost difuzat în cadrul emisiunii Newshour, la ora 12.00 GMT şi va fi în reluare la 20.00 GMT.

Pentru 40 de ani după primul război mondial, politica din România a fost o afacere alunecoasă, Partidul Comunist a fost la putere pentru mult prea multă vreme. Astăzi, situaţia este foarte puţin schimbata. Liderii ţării se denunţă între ei cu insulte pasionale. Un fost prim ministru, Adrian Năstase, trebuie să fie prezent la tribunal astăzi, fiind acuzat de corupţie.
Audrey Karvel este în Bucureşti pentru a ne oferi o imagine asupra politicii din România astăzi.
A.K.: Este foarte interesant că fostul prim ministru, Adrian Năstase apare la tribunal în săptămîna în care prim ministrul şi preşedintele se acuză reciproc de corupţie. Adrian Năstase era liderul PSD, vechiul partid de stînga, care a condus România pe parcursul majorităţii timpului de la căderea lui Ceauşescu. Este acuzat în legătură cu constructia unui bloc în Bucureşti. Acuzarea afirmă că Năstase a luat peste 2.000.000 de dolari ca mită. Năstase neagă totul. El spune că acuzatiile se bazeaza pe raţiuni politice. Dar ceea ce este interesant este că exact corpuţia aceasta despre care se tot vorbeşte este în centrul actualului scandal, a schimburilor de replici acide între preşedinte şi prim ministru. Să vă dau un exemplu.
Acum cîteva săptămîni, prim ministrul era prezent la o emisiune TV unde se puteau da telefoane în direct, cînd preşedintele a sunat şi l-a acuzat în direct de a fi minţit şi a fi tolerat corupţia. Şi asta pentru preşedintele României, Traian Băsescu este ceea ce se află în miezul acestei probleme. El spune că acest guvern nu este mai bun decît PSD-ul.
Reporter: Deci, a sunat într-o emisiune în direct la televizor pentru a-şi denunţa prim ministrul?
A.K.: Era acasă, se uita la televizor (rîde) şi deodată, l-a văzut pe prim ministru răspunzînd la întrebările multor oameni din România. Telefonul sună. Era preşedintele. Şi acesta a fost cel mai discutate eveniment în România în ultimele săptămîni. S-au prefăcut a fi uniţi pentru o vreme, numai pentru a putea integra România în Uniunea Europeană. Sînt în Uniunea Europeană acum. Mănuşile au fost aruncate.
Reporter: Şi ce cred românii despre asta? Bănuiesc că ai ieşit pe stradă să întrebi care este părerea acestora?
A.K.: Sînt captivaţi şi dezgustaţi în măsuri egale. Spun că vor ca liderii lor să repare România, vor un sistem de sănătate mai bun, un sistem educaţional mai bun, vor mai multe slujbe, oamenii trebuie să se spetească pentru a putea trăi decent. Vor ca guvernul să se concentreze asupra acestor lucruri, în loc să se comporte ca nişte copii de grădiniţă, în curtea grădiniţei, aşa cum au spus-o românii.
Intervievat #1: Nu pot să spun sigur cine are dreptate şi cine nu, dar cert nu este bine pentru ţară.
A.K.: Ce crezi că se va întîmpla? Crezi că unul dintre ei va trebui să demisioneze?
Intervievat #1: Da, dar nu ştiu cine. (rîde) Cred că mai întîi va fi prim ministrul şi apoi preşedintele.
Intervievat #2:
Mă simt ruşinată, pentru că ce se întîmplă este departe de a fi european. Cred că sînt alte lucruri cu adevărat importante pe care să se concentreze, nu certuri personale şi mîndrii personale.
Reporter:
Da, Audaery, asta reflectă ceea ce spuneai tu despre prim ministru şi preşedinte. Ceea ce este interesant este că vorbesc despre Europa, iar în ciuda situaţiilor haotice, România a intrat, este în Uniunea Europeană.
Audrey Karvel: Da, acesta este lucrul despre care vobeşte prim ministrul. Spune că dacă România ar fi un loc chiar aşa de îngrozitor, Uniunea Europeană nu ar mai fi permis integrarea ţării. Dar România nu este încă un membru deplin. Încă mai au un lung drum de parcurs. Uniunea Europeană a impus o serie strictă de condiţii referitoare la îmbunătăţirea sistemului judiciar, cel medical şi al tuturor tipurilor de sectoare din societate. Transparency International, anul trecut a spus: „România este una dintre cele mai corupte ţări din lume. Pe o scară de la 1 la 10, 10 însemnînd fără corupţie, România a luat 3 puncte.”
Un reportaj de Audrey Karvel

Bun deci să ţineţi minte trei aspecte la care mă voi întoarce cît de curînd. Şi să imi spuneţi şi părerea voastră despre cît de corect este acest reportaj.

 • S-au prefăcut a fi uniţi pentru o vreme, numai pentru a putea integra România în Uniunea Europeană. Sînt în Uniunea Europeană acum. Mănuşile au fost aruncate.
 • România nu este încă un membru deplin. Încă mai au un lung drum de parcurs.
 • Pe o scară de la 1 la 10, 10 însemnînd fără corupţie, România a luat 3 puncte.

Pe aceeaşi temă:
PSD merge mai departe…
Basescu prosteste intelectuali
Bileţelul Udrea…

Anunțuri

8 răspunsuri to “Am ajuns de rîsul străinilor”

 1. boyarul Says:

  Vezi ca ai cateva typos prin text.

 2. Voteaza acest post pe wins.ro Says:

  Am ajuns de rîsul străinilor

  mariusnicolescu spune: „Haideţi să vă traduc un reportaj difuzat astăzi pe BBC World Service despre România, ca să vă faceţi o idee despre ce impresie au străinii despre mirifica noastră ţară şi despre politica acesteia. Reportajul a fost…

 3. maK Says:

  Eram de risu strainilor inca inainte de aderarea la UE. Raportul Transparency de care se pomeneste e de anu trecut. Aparuse un articol in Adevarul, s-a schimbat ceva de atunci? Da, a crescut coruptia, a ajuns subiect de sezatori pe la tembelizor in loc sa se faca ceva, se discuta, se polemizeaza, la asta e nenvins romanul, la vorbe. Cu fapta e mai greu.
  http://www.ablog.ro/mak/2006-11-07/rom-nia-vicecampioan.html

 4. maK Says:

  Si ma refeream aici in special la romanu de la gurvernare, adica aia care chiar au posibilitatea de a face ceva concret si rapid.

  Noi ceilalti ce putem face singuri?
  – Sa vorbim, sa tragem semnale de alarma(am facut-o, dar vorbesc singur se pare)
  – Revolutie, sa iesim in strada?(pasnic sau nu) Asta ar presupune sa fim uniti, e de ajus sa privesc ce se intimpla pe blegosfera asta inexistenta si imi dau seama ca momentan nu e posibil.
  – Sa ne facem ca ploua? Asta fac marea majoritate.

 5. mariusnicolescu Says:

  Romanul simplu nu poate face nimic. Politicienii is bat joc de noi. De revolutie nici nu se poate pune problema. Iar cu facutul ca ploua, ai mare dreptate. Si, daca am spera ca macari astia tineri sa aiba ceva in cap, ne inselam. Preferam sa citim despre cine ce aluna in ce ciocolata a gasit si sa comentam despre asta, in loc sa ne intereseze probleme de genul acesteia care ne schimba cu adevarat viata.

 6. maK Says:

  Aici te contrazic.
  Daca poporul roman ar actiona intocmai unui organism pluricelular( adica toate celulele conlucreaza pentru a face ceva) am putea muta muntii din loc, dar mai sa facem o amarita de schimbare de conducere, economie, politica, infrastructura,societate, etc.

  Cred cu tarie in posibilitatea asta, dar ma tem ca nu voi trai sa o vad, din pacate oamenii se unesc in idealuri doar in conditii deosebit de grele, cind le ajunge cutitul la os.

  Romanii au marea problema de a fi campioni absoluti la frecat menta, la ignoranta si invidie, la somnul adinc al constintei si bunului simt.

  Asta e problema, de asta profita sugatorii, parazitii, nesatuii, leprele, nimicurile ce conduc tara in momentul asta.

 7. Provincial pe mă-ta « N*I*C*O*L*E*S*C*U Says:

  […] aceeaşi temă: Am ajuns de rîsul străinilor Bucureşti Cu metroul la […]

 8. Jos Băsescu! « N*I*C*O*L*E*S*C*U Says:

  […] Pe aceeaşi temă: Am ajuns de rîsul străinilor Basescu prosteste intelectuali Băselu şi pirateria Bileţelul Udrea… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: