Spovedanie la Tanacu – Tatiana Niculescu Bran

yhu01040.jpg
Am terminat aseara romanul cu pricina si pot spune ca sentimentul de dupa inchierea acestei carti a fost unul foarte neobisnuit, daca ar fi sa il asemuiesc cu alte romane jurnalistitce pe care le-am citit. Evident ca nu se poate face o comparatie cu „In Cold Blood”-ul lui Capote. Acesta este un roman mult mai scurt si la obiect – sunt emise, in mare parte judecati foarte la obiect cu privire la sentimentele si trairile personajului principal.
Tatiana Niculescu Bran a realizat mai bine de 40 de interviuri pentru realizarea cartii: cu Daniel Corogeanu, preotul de la Tanacu, cu maicile de la Tanacu, cu medicii de la Spitalul Judetean Vaslui, prieteni ai Irinei Cornici, cu investigatorii cazului si multi altii implicati sau doar martori ai intregii actiuni ce a dus la moartea fetei.
Romanul te atinge prin realismul de care da dovada – scrie mare pe el Romania, se simte apartenenta la granitele acestei tari, personajele sunt reale, replicile lor nu sunt trucate sau mimate, sunt cat se poate de concrete si sincere.
Desi autoarea nu a scris „Spovedania la Tanacu” cu un rol moralizator, pot admite ca aceasta carte a reusit sa atinga si acest obiectiv nesperat. Asta, desigur, daca e citita de cine trebuie.
Daniel Corogeanu s-a trezit, in decurs de cateva zile, de la un simplu calugar dintr-o nou-infiintata manastire din Moldova, intr-un personaj foarte cunoscut – invitat prin emisiuni la OTV (locul unde se fac si desfac casnicii, blesteme, scandaluri etc.) si un pic mai tarziu personaj cheie intr-un roman jurnalistic. La mai bine de un an de la moartea Irinei Cornici cazul ramane nesolutionat, nimeni nu e vinovat, „ca intr-o tragedie antica, toti cei implicati par sa vina in fata judecatorului cu bucata lor de adevar si dreptate” (Gabriel Liiceanu).
Din punct de vedere strict al calitatii literare, romanul nu exceleaza, insa nici nu trebuie sa exceleze. Mesajul sau este transmis mai mult decat clar si concis – Tatiana Niculescu Bran reuserste sa transpuna intr-un mod demn si printr-un caracter solemn niste fapte care au inmarmurit o tara intreaga.
Pentru mine, este de departe cartea anului in Romania anului 2006.

Nota mea: 97/100

4 răspunsuri to “Spovedanie la Tanacu – Tatiana Niculescu Bran”

 1. Semiotikos Says:

  Recenzia ta este impecabilă. Felicitări.

 2. grupareaaproape Says:

  Un comentariu despre Tanacu apare şi la MIRCEA PLATON pe blogul GRUPAREA APROAPE. De asemenea, un dosar complet conţine şi situl NISTEA.COM.

 3. Constanta Fuher Says:

  Hy Tatiana,
  am vazut in Iternet ca ati scris o carte despre Irina Cornici si despre Barlad- Casa de cpii. Acolo am crescut si eu si o cunosc pe Irina si toate persoanele despre care ati scris. M-am bucurat sa aud ca cineva a reusit sa scoata adevarul la iveala. Pt. noi ,copiii ocrotiti-„caministii”, a fost foarte greu sa aratam lumii intregi cum am fost tratati. Au fost si oameni cu suflet in Casa de copii.

 4. condamnare reala in cazul Tanacu ? - Computer Games Forum Says:

  […] legati, sedati si sunt hraniti prin perfuzii. Recomand cartea aparuta la ed. Humanitas : "Spovedanie la Tanacu" care trateaza fatetele multiple care au dus la acest deznodamantul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: