SUA ne are la dosar

Timp de 4 ani de zile, Statele Unite a compilat dosare despre milioane de persoane care calatoresc prin spatiul American. Astfel, fara a anunta opinia publica, functionari din cadrul administratiei SUA au pastrat note despre mai bine de 4 milioane de calatori – fiecare dintre acestia a primit un scor, in conformitate cu riscul pe care il prezinta pentru securitatea Statelor. Dosarele sunt tinute secrete fata de cei „incriminati” timp de 40 de ani.
Astfel, un astfel de dosarel (ce seamna asta a Securitate romaneasca!) contine numeroase date.  Principale ar fi: toate datele caltoriilor facute in orice tara inainte si dupa Statele Unite, tara de provenienta, metoda prin care sunt facute platile pentru mijloacele de transport folosite, toate datele legate de masini cumparate/inchiriate, date de calatorie fara bilet de intoarcere, preferintele legate de locul pe care sa stea in avion, tren, autobuz etc. si mancarea comandata.
S-a aflat despre acest program abia in noiembrie anul acesta, intr-o publicatie numita „Federal Register” – un compendiu de reguli federale. Programul se numeste ATS (Automatic Targeting System) si este inca o gaselnita a sistemului American care incepe sa se bazeze pe paranoia.
Departamentul de Securitate Interna (Homeland Security) l-a catalogat drept „unul dintre cele mai avansate sisteme de targeting din lume„. Targeting inseamna identificarea persoanelor care prezinta orice potential risc pentru securitatea SUA. Prin acest program aproximativ 45 de persoane nu au voie, zilnic, sa intre pe teritoriul American.
Datele folosite pot fi utilizate de guverne straine, de politia locala si statala pentru o serie de scopuri, intre care decizii de angajare, oferte de autorizatii, contracte si alte beneficii.
Consider ca acest sistem, altul dintre cele legalizate de faimosul „Patriot Act” este inca un mod prin care Americanii priveaza si se priveaza de drepturi. Desigur, dat fiind faptul ca vorbim aici de SUA, nu se vor lua masuri impotriva acestui program, care, daca e sa ma intrebati pe mine, este aberant.

Anunțuri

Un răspuns to “SUA ne are la dosar”

  1. Dosarele X « Reverberatii - Negru pe Alb Says:

    […] aceeaşi temă: SUA ne are la dosar La TV comanda! Plangi, Tudor, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: